فهرست مطالب

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • باقر درویشی*، زهرا محمدی احمدآبادی صفحات 1-26
    هدف اصلی این مقاله بررسی کارایی نظام مالیاتی ایران به وسیله دو شاخص شناوری و کشش مالیاتی است. بدین منظور با بکارگیری داده های درآمد و پایه مالیاتی انواع مالیات ها طی دوره 1393-1359، در ابتدا شناوری با استفاده از مدل ARDL و الگوی ECM برآورد، و سپس با کنترل سیاست مالیاتی کشش مالیاتی تخمین زده شد. در نهایت، حساسیت تخمین های شناوری به تورم و سیکل های تجاری بررسی شد. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت شناوری و کشش انواع مالیات ها تقریبا برابر هستند. اما در کوتاه مدت کشش بالاتر از شناوری است. بر این اساس سیاست های مالیاتی اتخاذ شده نقش چندانی در افزایش درآمدهای مالیاتی نداشته، و افزایش درآمدهای مالیاتی تنها ناشی از رشد پایه مالیاتی است. همچنین تورم تنها در کوتاه مدت بر مقادیر شناوری اثر داشته، و شناوری بلندمدت مستقل از تغییرات تورم است. به علاوه مالیات های مستقیم نسبت به سیکل های تجاری انعطاف پذیری ندارند، و صرفا مالیات بر کالاها و خدمات دارای رفتار موافق سیکلی است.
    کلیدواژگان: کارایی، کشش و شناوری، نظام مالیاتی ایران، تورم، سیکل های تجاری
  • مسلم انصاری نسب*، وحید فرزام، اعظم اصغری نژاد صفحات 27-52
    در پژوهش حاضر، فرضیه بالاسا-سامویلسون با تاکید بر نسبت نیروی کار ماهر به غیرماهر برای اقتصاد ایران مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از داده های مربوط به دوره زمانی 2016-1973 و از روش غیرخطی مارکوف-سوییچینگ استفاده شد. با استفاده از آماره اطلاعاتی آکاییک، مدل MSMAH(2)-AR(3) به عنوان مدل بهینه برای بررسی تاثیر بهره وری بر نرخ ارز حقیقی برای اقتصاد ایران انتخاب گردید. نتایج نشان داد که تاثیر بهره وری بر نرخ ارز حقیقی در دوره زمانی مورد مطالعه قابل تفکیک به دو رژیم بوده، به طوری که تاثیر بهره وری بر نرخ ارز حقیقی در رژیم صفر برابر با 59/0- و در رژیم یک برابر با 84/0- بوده است. بنابراین رژیم صفر، رژیمی است که در آن تاثیر بهره وری بر نرخ ارز حقیقی کم و رژیم یک، رژیمی است که در آن تاثیر بهره وری بر نرخ ارز حقیقی زیاد است. به طور کلی مشاهده می شود که تاثیر بهره وری بر نرخ ارز موثر حقیقی برای اقتصاد ایران که دارای نسبت نیروی کار ماهر به غیرماهر پایین است در هر دو رژیم منفی و معنی دار بوده و فرضیه بالاسا-سامویلسون برقرار نیست.
    کلیدواژگان: نرخ ارز حقیقی، بهره وری نیروی کار، اثر بالاسا-ساموئلسون، نسبت نیروی کار ماهر به غیرماهر، مارکوف- سوئیچینگ
  • علی سلمان پور زنوز* صفحات 53-76
    وجود تعارض میان افزایش رفاه ناشی از تولید و کاهش رفاه ناشی از پیامدهای منفی زیست محیطی عقیده به وجود آمدن حداکثر رفاه در نتیجه ی افزایش تولید را زیر سوال برده است و زمینه ی مطالعات بیشتر در این زمینه را فراهم ساخته است. هدف مطالعه ی حاضر ارزیابی مسیر رشد اقتصادی به کمک الگوی سیستم پویا است زمانی که آلودگی به عنوان یک محصول جانبی تولید می باشد. در این الگو فرض بر این است که بخشی از درآمد برای کاهش آلودگی هزینه می شود. اثر مثبت مطلوبیت مصرف و اثر منفی آلودگی در تابع رفاه منعکس می شود. در مطالعه حاضر روند متغیر ها در بازه زمانی 50 ساله مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج شبیه سازی حاکی از آن است که با وجود افزایش سرمایه گذاری روی بهبود کیفیت محیط زیست جهت کاهش آلودگی، آلودگی افزایش یافته و ارزش حال خسارت آلودگی بر محیط زیست افزایش و ارزش حال مطلوبیت کاهش و نهایتا رفاه انباشته کاهش پیدا می کند. بنابراین سیاست گذاران بایستی توجه خاصی روی آلودگی محیط زیست و خسارتهای زیست محیطی آنها داشته باشند و نرخ سرمایه گذاری بر کنترل آلودگی محیط زیست را افزایش دهند. زیرا نرخ افزایش آلودگی بیشتر از نرخ افزایش سرمایه گذاری ها روی کنترل آلودگی می باشد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، سیستم پویا، رشد اقتصادی، آلودگی
  • ابوالفضل شفایی، مسعود طالبیان* صفحات 77-102
    طی چند سال اخیر، اصرار زیادی بر استقرار بودجه ریزی عملیاتی به منظور هدفمند نمودن فعالیتهای دستگاه های اجرایی دولت وجود داشته است. دانشگاه ها نیز بعنوان یکی از دستگاه های اجرایی در نظام مالی دولت مکلف شده اند که بودجه ریزی عملیاتی را پیاده نمایند. یکی از اهداف اصلی نظام بودجه ریزی عملیاتی پاسخگو نمودن زیر بخشها و همچنین توزیع متناسب بودجه بین آنها از طریق تخصیص درآمد و هزینه می باشد. در این مقاله با استفاده از مفهوم تیوری بازیها روشی برای تخصیص بودجه به زیر مجموعه ها در یک دانشگاه ارایه می شود. به طور مشخص تر، تخصیص بودجه به شکل یک بازی مشارکتی مدل می گردد که دانشکده ها بازیگران آن می باشند و تابع ویژگی ارزش میزان عایدی را نشان می دهد. ابتدا، از مفهوم هسته برای تخصیص استفاده می گردد که موجب حفظ منافع همه بازیگران و ادامه فعالیت در دانشگاه گردد. سپس، و با توجه به امکان عدم وجود هسته، از مفهوم نوکلیوس برای کمینه کردن نارضایتی احتمالی بازیگران استفاده می شود. در نهایت، روش نوین ارایه شده در مقاله در یک دانشگاه اجرا می گردد که نتایج به دست آمده تا حدود زیادی با انتظارات خبرگان منطبق بوده است.
    کلیدواژگان: نظریه بازی، بازیهای مشارکتی، هسته، نوکلئوس
  • فاطمه باقرزاده آذر*، سید جمال الدین محسنی زنوزی، غلامرضا منصورفر صفحات 103-128
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر نااطمینانی سیاست های اقتصادی دولت بر رشد اقتصادی با لحاظ توسعه بازارهای مالی طی دوره 1357-1397 در چهارچوب یک مدل غیرخطی است. جهت برآورد نااطمینانی از مدل نوین امتیاز خود رگرسیونی تعمیم یافته و برای برآورد تاثیر نااطمینانی مخارج دولتی بر رشد اقتصادی با لحاظ توسعه بازار سرمایه از مدل خود رگرسیونی انتقال ملایم استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که نااطمینانی مخارج دولتی در رژیم اول (سطوح پایین سرمایه گذاری) تاثیر منفی و در رژیم دوم (سطوح بالا سرمایه گذاری) تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی دارد. در رژیم اول، با توسعه بازار سرمایه تاثیر منفی نااطمینانی بر رشد اقتصادی خنثی شده است. در حالیکه در رژیم دوم، توسعه بازار سرمایه نتوانسته است تاثیر مثبت نااطمینانی بر رشد اقتصادی را حفظ نماید و نااطمینانی مخارج دولتی با لحاظ توسعه بازار سرمایه تاثیر منفی بر رشد اقتصادی دارد. در نتیجه بازار سرمایه کشور، توانایی بهره گیری از سطوح بالا سرمایه گذاری در جهت کاهش نااطمینانی مخارج دولتی بر رشد اقتصادی را ندارد.
    کلیدواژگان: نااطمینانی مخارج دولتی، توسعه بازار سرمایه، مدل امتیاز خود رگرسیونی تعمیم یافته، مدل خود رگرسیونی انتقال ملایم
  • آرش کتابفروش بدری، اکبر میرزاپور باباجان*، بیت الله اکبری مقدم صفحات 129-154
    بررسی پویایی قیمت کالاهای صنعتی در دوره های زمانی مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه وجود نوسان در قیمت کالاها می تواند به عنوان یک مشکل جدی در سیاست گذاری ها مطرح شود و تولید بخش های مختلف اقتصاد را نیز تحت تاثیر قرار دهد. شوک های سیاست پولی از جمله عواملی هستند که می توانند بر قیمت کالاهای صنعتی اثرگذار باشند. هدف مطالعه ی حاضر در واقع بررسی تاثیر شوک های سیاست پولی بر پویایی قیمت گروه کالاهای صنعتی در ایران با استفاده از رویکرد خود توضیح برداری ساختاری(SVAR) در باز ه ی زمانی 1387-1 تا 1396-4 است. جامعه آماری مورد بررسی پژوهش بخش اقتصاد کلان ایران است و کالاهای مورد بررسی در این پژوهش شامل آلومینیوم، مس، طلا، میلگرد، تیرآهن و روی می باشند. نتایج بررسی ها نشان داد که در بلندمدت بیش ترین تاثیر بر کالاهای مورد بررسی توسط اعتبارات پرداختی صورت می پذیرد. در نهایت می توان گفت افزایش میزان اعتبارات پرداختی برای بخش صنعت به منظور تامین سرمایه-های لازم برای گسترش مراکز تولید صنعت و رسیدن به یک شرایط با ثبات در قیمت کالای صنعتی از جمله سیاست هایی است که می تواند برای بهبود وضعیت تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: شوک های سیاست پولی، قیمت کالاها، بخش صنعت، ایران، روش SVAR
  • محمدحسین کریم*، علی سردارشهرکی، ندا علی احمدی صفحات 155-176

    بخش کشاورزی نقش اساسی و زیر بنایی در اقتصاد ملی هر کشوری دارد. امروزه متد هایی که برای تعیین الگوی کشت توام با ریسک برای محصولات زراعی بکار می روند، اغلب در جهت افزایش رفاه کشاورزان و حداکثر سازی سود آنها قدم بر می دارند. در مطالعه حاضر، هدف تدوین الگوی بهینه کشت محصولات کشاورزی در شرایط ریسکی در منطقه سیستان در استان سیستان و بلوچستان براساس داده های مقطعی 96- 1395می باشد. برای این منظور، از مدل تلفیقی برنامه ریزی آرمانی چی بی شف و مدل فوکوس-لاس شد. نتایج نشان داد که در زمین های بیش از 3 هکتار مقدار درآمد ناخالص، در مناطق زابل، زهک و هیرمند به ترتیب 1954567، 1324568 و 1245751 تومان و لاس در منطقه زابل و هیرمند به ترتیب 351254 و 4/253698 تومان در هکتار می باشد و این نتایج نشان دهنده این است که با افزایش سطح زیرکشت مزارع الگوهای تولید با چند محصول محدود را انتخاب می کنند و هرچه مزرعه کوچکتر شود برای کاهش ریسک درآمدی خود تنوع محصولات کشت شده را افزایش می دهد. از طرف دیگر با افزایش سطح زیرکشت مقدار مصرف آب کمتر شده و درآمدناخالص افزایش می یابد. در همه مزارع نمونه درآمد ناخالص بدست آمده بیش از نیاز خانوار برای نیازهای اولیه بوده و با استفاده از آن می تواند سرمایه گذاری بیشتری انجام دهد. پیشنهاد می گردد که با اجرای سیاست یکپارچه سازی مزارع کوچک در منطقه سیستان، درآمد ناخالص کشاورزان را افزایش داده و همچنین موجب استفاده بهینه از نهاده ها می شود.

    کلیدواژگان: الگوی کشت بهینه، ریسک و مخاطره، برنامه ریزی آرمانی چی بی شف، مدل فوکوس-لاس، منطقه سیستان
  • کاوه حقوقی، احمد اسدزاده *، محمدعلی متفکرآزاد صفحات 177-198

    هدف این مطالعه بررسی عکس‌العمل کمک‌های خیریه نسبت به مشوق‌های مالیاتی با استفاده از اظهارنامه‌های مالیاتی تسلیم‌شده از طرف اشخاص حقیقی در هشت شهر تبریز، اصفهان، شیراز، ارومیه، مشهد، اهواز، رشت و اراک با استفاده از داده‌های پانل طی دوره 1388-1395 است. نتایج تحقیق موید آن است که بین متغیر درآمد افراد، بهای بخشش، سن و بخشش نوع‌دوستانه یک رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ یعنی همراه با افزایش درآمد افراد، بهای بخشش و سن، بخشش نوع‌دوستانه افزایش می‌یابد. ازآنجاکه حجم زیادی از مودیان مشاغل، در طبقات متوسط و پایین درآمدی قرار دارند و در شرایط فعلی این گروه در مقایسه با گروه پردرآمد قیمت بیشتری برای کمک‌های خیریه پرداخت می کنند لذا برای تشویق این گروه باید هزینه یا قیمت کمک کاهش یابد. از طرفی کشش درآمدی 85/0 و کشش بهای بخشش برابر 06/0 است که نشان‌دهنده هماهنگی بین درآمد و قیمت و اثرگذاری آن بر بخشش نوع‌دوستانه است. در ادامه، عکس‌العمل کمک‌های خیریه نسبت به مشوق‌های مالیاتی با استفاده از کشش مالیاتی، نشان‌دهنده آن است که بین متغیر مالیات و بخشش نوع‌دوستانه یک رابطه منفی و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: مشوق مالیاتی، بخشش نوع دوستانه، اقتصاد اخلاقی، بهای بخش
  • جعفر عبادی، ناصر الهی، سعیده هوشمند گهر * صفحات 199-222

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی و مطالعه ریسک سیستمی در میان صندوق های سرمایه‏گذاری مشترک در بازار سرمایه ایران است. برای بررسی ساختار همبستگی بازدهی روزانه خالص ارزش دارایی های صندوق های سرمایه گذاری مشترک در دوره زمانی 1/01/1390 تا 1/01/1399 ازمدل گارچ چند متغیره و روش همبستگی شرطی ثابت و پویا استفاده شده است. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که شواهد سرایت و ریسک سیستمی در میان صندوق های سرمایه گذاری مشترک وجود دارد. براساس نتایج مدل با توجه به مثبت بودن ضریب دلتا (δ) انتظار می رود همبستگی شرطی در میان صندوق های سرمایه گذاری به دنبال بروز شوک در سری بازدهی های آن ها افزایش یابد. همچنین از آنجا که ضریب گاما (γ) در سطح 5 درصد معنی دار و میزان قابل توجهی بوده است، انتظار می رود که عبور از شرایط نا اطمینانی و نوسانی زمان بر باشد. لذا در این مقاله راهکار های مدیریتی و سیاست های احتیاطی تنظیمی برای کنترل و پیشگیری از ریسک سیستمی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، سرایت، صندوق های سرمایه گذاری مشترک، مدل های همبستگی شرطی
  • سکینه سجودی *، لاله دستمالچی، هادی نشاط صفحات 223-254

    امروزه با توسعه روزافزون جوامع، تقاضا برای انواع انرژی از جمله انرژی برق افزایش قابل توجهی یافته است. از این رو، توجه به بهره وری انرژی به ویژه انرژی برق امری ضروری به نظر می رسد. با توجه به وجود نیروگاه های متعدد در سراسر کشور و نیز بالا بودن هزینه تاسیس، تعمیر، نگهداری و تامین قطعات نیروگاه جدید، محاسبه کارایی نیروگاه های موجود و رتبه بندی و مقایسه آن ها با یکدیگر از لحاظ میزان کارایی می تواند اقدامی مفید برای استفاده بهینه از ظرفیت تولید نیروگاه های موجود و رساندن آن ها به بالاترین سطح کارایی و بهره وری ممکن باشد. روش های گوناگونی برای محاسبه کارایی و رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده (DMUs) وجود دارد که تحلیل پوششی داده ها (DEA) و به ویژه روش ابرکارایی یکی از مهمترین آن ها به شمار می رود. در این مقاله اقدام به رتبه بندی کارایی نیروگاه های حرارتی ایران در سال 1395 با استفاده از مدل ابرکارایی لین و چن (2018) و مدل ابرکارایی LJK (2007) و مقایسه نتایج آن ها با یکدیگر شده است. طبق ارزیابی هر دو روش، نیروگاه های سیکل ترکیبی از نظر کارایی معمولا رتبه های بهتر و نیروگاه های گازی رتبه های پایین تری را کسب کرده اند ولی در تقسیم بندی از لحاظ دولتی و خصوصی بین دو روش اتفاق نظر وجود ندارد به عبارتی با استفاده از مدل لین و چن نیروگاه های بخش دولتی و با استفاده از مدل LJK نیروگاه های بخش خصوصی دارای عملکرد بهتری بوده اند.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها (DEA)، رتبه بندی، ابرکارایی، واحدهای تصمیم گیرنده (DMUs)
|
  • Bagher Darvishi *, Zahra Mohammadi Ahmadabadi Pages 1-26
    The main purpose of this article is to evaluate Iran`s tax system efficiency through tax elasticity and buoyancy indexes. In doing so, buoyancy was estimated using income and tax basis data for various taxes during 1980-2015 through ARDL and ECM model and then, tax elasticity was estimated through tax policy control. Eventually, buoyancy estimation sensitivity was evaluated relative inflation and business cycles. Results suggest that in long term buoyancy and elasticity for various taxes are almost equal. But in short terms, elasticity is greater than buoyancy. According to this fact, tax policies do not play a significant role in tax income increment, and tax income increases due to tax basis growth. Also, inflation only affects buoyancy rate in short terms, and long term buoyancy is independent from the inflation changes. Additionally, direct taxes are not flexible in terms of business cycles, and tax is merely showing a cycle compatible behavior towards commodities and services.
    Keywords: Efficiency, Elasticity, Buoyancy, Iranian tax system, Inflation, Business cycle
  • Moslem Ansarinasab *, Vahid Farzam, Azam Asgharinejad Pages 27-52
    The purpose of this study is to investigate the Balassa-Samuelson hypothesis, with an emphasis on the ratio of skilled to unskilled labour. In order to, the Balassa-Samuelson hypothesis was tested using the non-linear Markov-switching method during the period 1973-2016, for Iran economy. Using the Akaike information criterion, MSMAH(2)-AR(3) model was selected as the optimal model, to examine the effect of productivity on the real effective exchange rate. The results showed that the effect of productivity on the real exchange rate was split into two regimes, during the studied period, so that the effect of productivity on the real exchange rate was equal to -0.59 in the regime zero and it was equal to -0.84 in the regime one. So the regime zero is a regime in which the impact of productivity on the real exchange rate is low and the regime one is a regime in which the impact of productivity on the real exchange rate is high. In general, it is observed that the effect of productivity on the real effective exchange rate is negative and significant in both regimes for Iran economy with relative abundance of unskilled labour and the Balassa-Samuelson hypothesis does not hold in any of the two regimes.
    Keywords: Real Exchange Rate, Labour productivity, Balassa–Samuelson effect, the ratio of skilled to unskilled labour, Markov-Switching
  • Ali Salmanpour Zonouz * Pages 53-76
    The conflict between the increase in production welfare and the decrease in welfare due to negative environmental externalities has called into question the idea of maximizing welfare as a result of increased production and has provided the ground for further studies. The purpose of the present study is to evaluate the pathways of economic growth when pollution externality is produced by using of a dynamic system model. The model assumes that some of the income will be expenditure to reduce pollution. The positive effect of utility and the negative effect of pollution are reflected in the welfare function. In the present study, the trend of variables over a period of 50 years is examined. The simulation results show that with increasing investment in improving environmental quality to reduce pollution, pollution and the present value of pollution damage increases and the present value of utility and accumulated welfare decreases. Therefore, policymakers should pay particular attention to environmental pollution and their environmental damages and increase the rate of investment in environmental pollution control. Because the rate of increase in pollution is higher than the rate of increase in investment in pollution control.
    Keywords: Simulation, Dynamic System, Economic growth, Pollution
  • Anolfazl Shafaei, Masoud Talebian * Pages 77-102
    In recent years, there has been a strong push to establish operational budgeting to set clear goals for activities in government agencies. Thus, universities, as executive agencies in the governmental financial system, are obligated to implement operational budgeting. One of the main objectives for imposing operational budgeting is making the subunits responsible as well as a fair distribution of budget through cost and revenue allocation. A game theory approach is presented for a better allocation of budget to sub-sectors in a university. More precisely, budget allocation is modeled as a co-operative game with departments as the players where their benefits form the characteristic function. First, the core concept is applied for the allocation, so all players’ interests are saved to guarantee the continuation of their collaboration. Then, regarding the possibility of no-existence of the core, the nucleolus is applied to minimize the players’ dissatisfaction. Finally, the novel suggested method in the paper is applied in a university where the results are per experts’ expectations to a good amount.
    Keywords: game theory, Coalitional Games, Core, Nucleolus
  • Seyyed Jamaledin Mohseni Zonouzi, Gholamreza Mansourfar Pages 103-128
    The main purpose of the present study is to investigate the effect of government economic policy uncertainty on economic growth in terms of the development of financial markets during the period 1978-2018 in the framework of a nonlinear model. To estimate the uncertainty, the novel Generalized Autoregressive Score model, and to estimate the effect of government expenditures uncertainty on economic growth in terms of capital market development, the Smooth Transition Autoregressive model has been used. The results of this study show that the government spending uncertainty in the first regime (low levels of investment) has a negative impact and in the second regime (high levels of investment) has a positive effect on economic growth. In the first regime, with the development of the capital market, the negative impact of uncertainty on economic growth has been neutralized. While in the second regime, the development of the capital market has not been able to maintain the positive effect of uncertainty on economic growth and the uncertainty of government spending in terms of capital market development has a negative impact on economic growth. As a result, the country's capital market is unable to take advantage of high levels of investment to reduce government uncertainty on economic growth.
    Keywords: Government Expenditure Uncertainty, Capital Market Development, Generalized Autoregressive Score model, Smooth Transition Autoregressive Model
  • Arash Ketabforoush Badri, Akbar Mirzapour Babajan *, Beitollah Akbari Moghadam Pages 129-154
    It is important to examine the dynamics of prices for industrial commodities in different periods of time, because fluctuations in commodity prices can be posed as a serious problem in policy making. The fluctuation in the price of industrial goods can also affect the production of various sectors of the economy. Therefore, the relationship between the factors affecting the price of industrial goods is very important. Monetary policy shocks are among the factors that can affect the price of industrial commodities. Therefore, identifying as accurately as possible the factors affecting price changes, as well as the exact trend of monetary policies and examining the impact shocks, can help policymakers in many sectors. The aim of this study is to investigate the effect of monetary policy shocks on the price dynamics of industrial commodities group in Iran using SVAR method during the time period of 2008-1 to 2017-4. The statistical population of the study is the macroeconomic sector of Iran and the commodities selected in this study include aluminum, copper, gold, rebar, beams and zinc. The results showed that in the long run, the greatest impact on the commodities by credits. Finally, it can be said that increasing the amount of credits paid to the industrial sector in order to provide the necessary capital to expand the production centers of industry and achieve a stable situation in the price of industrial goods are among the policies that can be effective to improve the situation.
    Keywords: Monetary policy shocks, commodity prices, industry sector, Iran, SVAR method
  • Mohammad Hossein Karim *, Ali Sardar Shahraki, Neda Aliahmadi Pages 155-176

    The agricultural sector plays an essential role in the national economy of each country. Today, methods used to determine the pattern of crop rotation with crop risk are often used to increase farmers' well-being and maximize their profits. In the present study, the aim of developing an optimal model of cultivating agricultural crops in risk conditions in Sistan province, Sistan and Baluchestan province, is based on the cross sectional data of 2016-2017 years. For this purpose, the integrated model of goal programmin and the Focus-Loos model was developed. The results showed that in the lands of more than 3 hectares, the gross income in Zabol, Zahak and Hirmand regions was 1954567, 1324568 and 1245751 tomans, and Loss in Zabol and Hirmand region, respectively, were 351254 and 253698.45 USD per hectare, respectively And these results indicate that by increasing the area of aquaculture, farms will select production patterns with a few limited products, and the smaller the farm, the greater the variety of cultivated products will be to reduce the income risk. In all sample farms, the gross income earned is higher than the household's needs for basic needs and can make more investment with it. It is suggested that by implementing the policy of integrating small farms in the Sistan region, it will increase the gross income of farmers and also make optimal use of inputs.

    Keywords: Optimal Cropping Pattern, Risk, Goal programming, Focus-Las Model, Sistan Region
  • Kaveh Hoghooghi, Ahmad Assadzadeh *, Mohammadali Motafakerazad Pages 177-198

    The purpose of this study is to examine the response of charity to tax incentives using tax returns submitted by real individuals. Since governments use tax incentive policies to attract voluntary contributions from the private sector to reduce costs, in this study, it has been tried while addressing the concept of altruistic forgiveness and tax incentives, the altruistic forgiveness in the moral economy and the effect of tax incentives on it to be investigated by using panel data during the period of 2009-2016 in eight cities of Tabriz, Isfahan, Shiraz, Urmia, Mashhad, Ahvaz, Rasht and Arak. The results of the research confirm that there is a positive and significant relationship between the income of individuals, the giving cost and age with altruistic forgiveness; this means that by increasing the income of individuals, the giving cost and age, altruistic forgiveness increases. Since a large number of job-seekers are in the middle and lower income classes and in the current situation, this group pays more for charity than the high-income group, so the cost or the price of aid should be reduced to encourage this group. On the other hand, income elasticity is 0.85 and the elasticity of giving cost is 0.06 which reflects the coordination between income and price and its effect on altruistic forgiveness. In the following, the response of charity to tax incentives using tax elasticity indicates that there is a negative and significant relationship between the tax and altruistic forgiveness.

    Keywords: Tax incentive, Altruistic forgiveness, Moral economy, Giving price
  • Jafar Ebadi, Naser Elahi, Saeedeh Hooshmand * Pages 199-222

    The main purpose of this article is to study the transmission of systemic risk from a particular mutual fund to the rest of the mutual funds in Iran Capital Market. Applying the multivariate GARCH model with the Dynamic and constant Conditional Correlation method, we examine the correlation structure of daily net return of the mutual fund portfolios during the period from March 21st, 2011 to March 21nd, 2020. We find the hypothesis of the existence of systemic risk in Iran Capital Market cannot be rejected and the results indicate that the mutual funds are subject to the systemic risk. According to the estimation results of the model, in which Delta δ is significantly positive), it is expected that the conditional correlation among mutual funds to increases following the initial shock in their return series. Also, since the significant Gama coefficient is less than one but very close to it , we could expect long-lasting shocks and persistent uncertainties. The study suggests some managerial solutions for developing a prudential regulation policy to prevent and control systemic risk and to mitigate its effect. Such solution necessitates the establishment of institutions crucial for capital market development, including rating agencies, asset management companies, investment adviser Institutes, and regulation and regulatory agencies as well.

    Keywords: systemic risk, contagion, Mutual funds, Conditional Correlation models
  • Sakineh Sojoodi *, Laleh Dastmalchi, Hadi Neshat Pages 223-254

    Nowadays, by increasing development of societies, the demand for various types of energy, including electricity, has increased significantly. Therefore, it seems necessary to pay attention to energy efficiency, especially electricity. Due to the existence of several power plants throughout the country, as well as the high cost of establishing, repairing, maintaining and supplying new power plant components, calculating the efficiency of existing power plants and ranking them and comparing them with each other in terms of efficiency can be a useful step to make the most of the existing production capacity of existing power plants and bring them to the highest possible level of efficiency and productivity. There are a variety of methods for calculating the efficiency and ranking of decision making units (DMUs), one of the most important of them is data envelopment analysis (DEA), especially the super-efficiency method. In this paper, the efficiency of Iran's thermal power plants in 2016 has been ranked using the super efficiency model.

    Keywords: data envelopment analysis (DEA), ranking, Super Efficiency, Decision Making Units (DMUs)